IranQlik

آموزش، اجرا و پیاده سازی برنامه QlikView

IranQlik

آموزش، اجرا و پیاده سازی برنامه QlikView

IranQlik

این وبلاگ متعلق به سایت iranqlik.com میباشد.
ایران کلیک با سابقه چندین ساله در زمینه آموزش، اجرا و پیاده سازی کلیک ویو و همچنین طراحی داشبوردهای حرفه ای، به شما کمک میکند که داده و اطلاعات سازمان و مجموعه خود را به دانش مفید و قابل استفاده تبدیل کنید.

۴ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۵ ثبت شده است

  

تا اینجا شما میدانید که مخاطبان شما چه کسانی هستند و به دنبال چه چیزهایی میباشند. حالا وقت آن است که منابع داده را شناسایی کنید و ببینید که با چه داده‌هایی باید کار کنید.  

  

 

گام چهارم: منابع داده را شناسایی کنید.

 

  داده‌ها و برخی از تغییرات و محاسباتی که بر روی آنها انجام میشود، پایه و اساس داشبوردهای کلیک‌ویو هستند. به همین دلیل مطمئن بودن از در دست داشتن منابع داده‌ی مناسب جهت برآورده کردن نیازهای کسب و کار بسیار اهمیت دارد.

 

 

مطمئن باشید که موارد زیر را بررسی میکنید:

  • نوع منبع داده: آیا شما بر روی دیتابیس‌های تراکنشی کار خواهید کرد یا انبار داده‌ای حجیم، یا مجموعه‌ای از فایل‌های اکسل؟ یا شاید ترکیبی از تمام این منابع؟
  • نوع ارتباط: آیا برای دسترسی به منابع داده‌ای به ارتباط خاصی نظیر ارتباط با خدمات ابری یا غیره نیاز است؟
  • مالکیت: آیا داده‌ها، داده‌های داخلی هستند یا از نهادهای شخص سوم تهیه شده‌اند؟ آیا تحت کنترل واحد IT یا واحدهای دیگر هستند؟
  • مورد اطمینان بودن: آیا به درست و کامل بودن داده‌ها اطمینان دارید؟
  • حجم: حجم داده‌ها چقدر است؟ آیا با یک سری داده‌های کوچک سر و کار دارید یا با چندین میلیون ردیف داده؟
  • تناوب به‌روزرسانی‌ها: داده‌ها غالباً هر چند وقت نیاز به به‌روزرسانی دارند؟ آیا شما به یک داشبورد هوش تجاری زمان واقعی (Real-Time) نیاز دارید؟ آیا زیر ساخت‌های شما پاسخگوی نیازها هستند؟

  داشتن درک و فهم پایه‌ای از هر یک از مواردی که گفته شد باعث داشتن چشم‌اندازی وسیع‌تر و ساخت داشبوردهای بهتر خواهد شد.

 

 

 
 

 

این مرحله زمان مناسبی برای دست به کار شدن و کار با داده‌ها می‌باشد. فقط به جداول و نمودارها بسنده نکنید. داده‌ها را پایش کنید و کشف میان آنها بپردازید. قطعاً بعد از چند دقیقه کار کردن با اعداد و داده‌ها، بسیار شگفت‌زده خواهید شد.

 

 

چند مورد جالب که می‌توانید به دنبال آنها باشید، اینها هستند:

  • وابستگی داده‌ها: داده‌ها را در کلیک‌ویو بارگزاری کنید و با تحلیل آنها روابط بین آنها را کشف نمایید.
  • اعداد مهم و اساسی: با برخی اعداد و ارقام اصلی شرکت مثل تعداد محصولات، کارمندان و تأمین‌کنندگان آشنا شوید. این کار، بینشی به شما میدهد تا بتوانید مناسب‌ترین چارت و نمودار را برای نمایش داده‌ای خاص انتخاب کنید.
  • رتبه‌بندی‌ها: آیا موردی وجود دارد که همواره در بالای لیست باشد؟ بهترین فروشنده کیست؟ پرفروش‌ترین محصول کدام است؟
  • توزیع: تعدادی از اندازه‌ها و مقادیر را بررسی کنید و ببینید چطور در سطح سازمان توزیع شده‌اند. آیا همه‌ی فروشگاه‌ها، حاشیه سود یکسانی دارند؟ آیا مناطقی هستند که حجم استخدام و اخراج کارمندان در آنجا بالاتر باشد؟
  • روندها و نوسانات: وقت آن است که تقویمی داشته باشید و ببینید که با یک بازار فصلی روبه‌رو هستید یا یک بازار اتفاقی. حجم انبار رو به کاهش است یا افزایش؟ نرخ تغییر آن چگونه است؟ آیا روند آن آهسته و پیوسته است یا سریع و ناپایدار؟
  • ارتباطات و همبستگی‌ها: آیا ارتباط خاصی بین سن مشتریان و میانگین مبلغ فاکتورها وجود دارد؟ بین مواد اولیه و ضایعات کالاهای تولید شده ارتباطی می‌بینید؟

 

 

  هر چه بیشتر منابع داده را شناسایی کنید و راجع به آنها بیشتر بدانید، درک بهتری از کسب و کار خواهید داشت و در نتیجه تحلیل شما به طور قابل ملاحظه‌ای قوی‌تر و بر پایه‌ی مستندات بیشتری خواهد بود.

IranQlik
www.iranqlik.com

ایران کلیک اولین مجری تخصصی پیاده سازی کلیک ویو در ایران
اجرا، آموزش و طراحی داشبوردهای حرفه ای متناسب با نیاز سازمان شما

اشکان دارابی

انتخاب شاخص کلیدی عملکرد مناسب و متناسب با نیاز و اهداف مدیران و تصمیم گیران یکی از مهمترین نکات در طراحی داشبوردهای هوش تجاری میباشد. در دو مطلب قبلی به اهمیت شناسایی مخاطبان و نیازهای آنها پرداختیم. در این مطلب به قدم سوم که انتخاب شاخص‌های مناسب است میپردازیم.    

 

 

گام سوم: شاخص کلیدی عملکرد مناسب انتخاب کنید.

 

 عبارت شاخص کلیدی عملکرد (KPI) به مناسب‌ترین و بهترین اندازه‌ها و معیارهایی اشاره دارد که عملکرد سازمان را منعکس میکنند. KPIها براساس نیاز سازمان‌ها و اهداف و سیاست‌های آنها به روش‌های مختلفی محاسبه می‌شوند. شاخص‌ها از هر جنس و مربوط به هر نوع عملکردی (سود خالص، تعداد مشتریان، نرخ ریزش و ...) که باشند، هیچ شکی نیست که آنها قلب تپنده و معنادهنده‌ی هر داشبوردی هستند.  

بیشتر اوقات، معیارهایی که شما قصد دارید در داشبورد نشان دهید و اندازه‌گیری کنید، در حال حاضر نیز توسط خود سازمان بررسی و مونیتور می‌شوند. در این صورت بهترین کار این است که درباره منبع داده، چگونگی محاسبه و نحوه مونیتور کردن آن سوالاتی را از دپارتمان‌های ذیربط بپرسید.

اکثر دپارتمان‌ها بر اساس منابع داده‌ای که در اختیار دارند، یک شاخص را اندازه‌گیری می‌کنند، که این موضوع در آینده ممکن است مشکل ایجاد کند. یک شاخص کلیدی عملکرد باید از تعاریف استاندارد و مشخص شده‌ای پیروی نموده و از کلیه منابع داده‌ی موجود تغذیه شود. به عنوان مثال برای محاسبه شاخص فروش خالص در یک شرکت، دپارتمانی که به منبع داده‌ی برگشت از فروش دسترسی ندارد، مقداری متفاوت و غیرواقعی را محاسبه میکند. در صورتیکه برای محاسبه‌ی شاخص فروش خالص باید به داده‌هایی نظیر فروش، برگشت از فروش، انواع تخفیفات و هر آنچه که در فروش دخالت دارد، دسترسی داشته باشید.

  

  

شاخصهایی را انتخاب کنید که بیشترین مطابقت و وابستگی را با اهداف سازمان داشته باشند. نه اینکه شاخص‌هایی را در داشبورد قرار دهید که برای هیچ‌کس معنی و مفهموم واضحی ندارد. اگر به این نتیجه رسیدید که باید یک شاخص کلیدی عملکرد جدید را به داشبورد اضافه کنید و یا یکی از قدیمی‌ها را حذف کنید، با مدیران و تصمیم‌گیران مشورت کنید.

 

هر سازمانی در مقاطعی نیاز دارد که تمام داده‌ها را به جزئی‌ترین شکل ممکن آنالیز کند، اما این مورد نباید دلیلی برای این باشد که شما تعداد بیشماری شاخص در یک داشبورد قرار دهید. اگر شما جزئیات داده‌ها را در اختیار دارید، نباید حتماً برای تک تک آنها KPIی در داشبورد بگنجانید. تصور کنید که مدیر دپارتمان منابع انسانی یک سازمان، صبح به محض دیدن داشبورد، فریاد میزند که

ای وای خدای من، درصد کارکنان چپ دست مجموعه به طرز نگران‌کننده‌ای افزایش پیدا کرده است. باید حتماً کاری انجام دهم.

 

در داشبورد منابع انسانی این سازمان، شاخصی قرار داده شده که هیچ کمکی به مدیر واحد مربوطه برای سنجش عملکرد نمی‌کند.

 

شما باید با تعامل و صحبت با کاربران نهایی و تصمیم‌گیران KPIهایی که مهم هستند را انتخاب کنید. یک داشبورد می‌تواند فقط شامل دو یا سه شاخص کلیدی عملکرد باشد که به طور واضح عملکرد سازمان را نشان میدهند و به طور مستقیم بر تصمیمات مدیران تأثیر می‌گذارند.

IranQlik
www.iranqlik.com

ایران کلیک اولین مجری تخصصی پیاده سازی کلیک ویو در ایران
اجرا، آموزش و طراحی داشبوردهای حرفه ای متناسب با نیاز سازمان شما

اشکان دارابی

پس از شناسایی مخاطبان، وقت آن است که نیازهای کسب و کار را کشف کنید و ببینید که آنها دنبال چه چیزی هستند. یک داشبورد هوش تجاری حرفه‌ای و مؤثر بر اساس نیازها و خواسته‌های کاربر نهایی طراحی شده و پاسخگوی سؤالات او خواهد بود. در این مطلب به اهمیت این موضوع میپردازیم.  

 

 

گام دوم: نیازهای کسب و کار را کشف کنید.

 

  اکثر دپارتمان‌های IT، نیازهای کاربران را جمع‌آوری میکنند. نیازهایی که عموماً مربوط به برنامه‌نویسی، طراحی سایت، ارتقاء رایانه‌ها یا تغییر رمز عبور پست الکترونیکی هستند. اینگونه جمع‌آوری کردن نیازها، نه تنها کسل‌کننده است، بلکه برای طراحی داشبوردهای تحلیلی کاملاً بلااستفاده خواهد بود. برای موفقیت در طراحی یک داشبورد مدیریتی و تحلیلی حرفه‌ای، باید پا را فراتر گذاشته و مستقیماً با کاربران مصاحبه و از نزدیک صحبت کنید. مکالمه شما صرفاً باید بر روی داشبوردی که آنها نیاز دارند و دنبال آن هستند تمرکز داشته باشد. اما از این مهمتر باید به طور واضح مشخص شود که کاربر نهایی با استفاده از داشبورد چه چیزی می‌خواهد به دست بیاورد. با شنیدن صحبت‌های آنها و شناخت نیازهای کسب و کار، شما درک بهتری از شرایط موجود و اهداف آنها خواهید داشت و می‌توانید راه‌حل‌های بهتری پیشنهاد دهید.

 

با سؤالات ساده‌ای درباره پروسه‌های کاری، واحدهای اندازه‌گیری در دپارتمان‌های فروش، استخدام، مالی و سایر واحدها و مشکلاتی که با آنها مواجه هستند شروع کنید. مانند:

  • هدف اصلی انجام یک پروسه چیست؟
  • چه کسانی درگیر این پروسه هستند؟ آیا اشخاص ثالث هم مشارکت دارند؟
  • آیا این روزها با مشکل خاصی مواجه شده‌اند؟
  • چطور عملکرد سازمان را ارزیابی می‌کنند؟
  • آیا یک هدف یا بودجه مشخص و تعریف شده دارند؟

بعد از یافتن پاسخ این سؤالات، درباره داشبورد ایده‌آلی که دوست دارند داشته باشند بپرسید.

  • چه شاخص‌های کلیدی عملکردی (KPI) می‌خواهند ببینند؟
  • چه فیلترهایی نیاز دارند؟
  • آیا نحوه‌ی خاصی از نمایش داده برای آنها ارجحیت دارد؟
  • هر چند وقت یکبار داده‌ها نیاز به بروزرسانی دارند؟
  • آیا آنها تمام منابع داده لازم برای محاسبه شاخص‌های کلیدی عملکرد را در اختیار دارند؟

 سپس باید هدف از داشبورد طراحی شده را تعریف کنید. مشخص کنید که این داشبورد برای تحلیل داده‌ها و کشف روابط بین آنها و نمایش KPIهای سطح بالا طراحی شده است یا صرفاً برای گزارش‌دهی و جداول خام. هر داشبوردی با توجه به اینکه چه کاربردی خواهد داشت، باید ساخته و طراحی شود. تعداد تب‌ها، نحوه توزیع فیلترها و نوع اشیایی که برای نمایش داده‌ها به کار می‌رود، فقط مثال‌های اندکی از المان‌هایی هستند که با توجه به نوع داشبورد قابل تغییر خواهند بود. اگر شما یک مصاحبه دقیق و صحیح با کاربران داشته باشید، این جلسات می‌توانند عبارتی نظیر "ما نیاز به یک داشبورد فروش داریم." را به یک عبارت توصیفی‌تر مانند " بیشترین دغدغه ما دستیابی به هدف فروش امسال هر فروشنده است، در نتیجه باید عملکرد ماهانه آنها را زیر نظر داشته باشیم." تغییر دهد.

 

اگر شما یک مصاحبه دقیق و صحیح با کاربران داشته باشید، این جلسات می‌توانند عبارتی نظیر:

ما نیاز به یک داشبورد فروش داریم.

را به یک عبارت توصیفی‌تر مانند:

بیشترین دغدغه ما دستیابی به هدف فروش امسال هر فروشنده است، در نتیجه باید عملکرد ماهانه آنها را زیر نظر داشته باشیم.

تغییر دهد.

 

در نهایت، درک عمیق‌تر از نیازهای کسب و کار همیشه منجر به ساخت داشبوردهای بهتر و رضایت بیشتر کاربران خواهد شد. انگیزه و هدف از طراحی داشبوردها بسیار متنوع است. شما به محض اینکه نیازهای صحیح و درست کسب‌وکار را درک کردید، میتوانید بر طبق آن عمل نمائید.

 

برای روشن شدن موضوع به مثال زیر توجه کنید.

نیازهای یک کسب و کار در قالب اسناد و مدارکی در اختیار یک توسعه‌دهنده کلیک‌ویو و طراح داشبورد قرار گرفت. توسعه‌دهنده با خواندن نیازها، سؤالاتش به جای پاسخ داده شدن، بیشتر شدند. به همین دلیل به دفتر مدیریت رفت و سعی کرد، هدف و انگیزه از ساخت داشبورد را به طور واضح مشخص کند. در طول مکالمه به نقطه‌ای رسیدند که مدیر (کاربر نهایی داشبورد) فقط در چند کلمه نیاز خود را از داشبورد به طور کاملاً روشن بیان نمود. اون به توسعه‌دهنده گفت:

من داشبوردی میخواهم که هر روز صبح به من بگوید که سر چه کسی فریاد بزنم و او را بازخواست کنم. من کسی نیستم که باید مشکلات جزئی را حل کنم، به همین دلیل من به جزئیات احتیاج ندارم. فقط میخواهم بدانم که مشکل کجاست و چه کسی مسئول برطرف کردن آن است.

انتظاراتی که او از داشبورد داشت به هیچ عنوان مانند چیزهای که در اسناد جمع‌آوری شده وجود داشت، نبود.

 

متأسفانه بیشتر اوقات شما خود را در چنین شرایطی خواهید دید، بنابراین حتماً در اسرع وقت کاربران نهایی را درگیر پروژه ساخت و طراحی داشبورد نموده و در راستای نیازهای واقعی آنها کار را پیش ببرید.

IranQlik
www.iranqlik.com

ایران کلیک اولین مجری تخصصی پیاده سازی کلیک ویو در ایران
اجرا، آموزش و طراحی داشبوردهای حرفه ای متناسب با نیاز سازمان شما

اشکان دارابی

در مطلب قبلی، راجع به ساخت داشبوردهای حرفه‌ای کلیک‌ویو و نکاتی که باید هنگام پیاده‌‎سازی به آنها توجه داشت، اشاره کردیم. در ابتدا باید مخاطبان خود را مشخص کنید. توجه داشته باشید که چه کسانی و در چه سطح سازمانی در نهایت از داشبوردهای شما استفاده خواهند کرد. در ادامه توضیحات بیشتری راجع به این موضوع خواهیم داد.    

 

 

گام اول: مخاطبان خود را مشخص کنید.

 

امروزه داشبوردها فقط به مدیرانی که قصد دارند نتایج مالی و کلی شرکت را بررسی کنن، متعلق نیستند. سازمان‌ها به اهمیت هر چه بیشتر داده‌ها پی برده‌اند، از این رو استفاده از داشبوردها به عنوان ابزاری جهت بالا بردن کارایی، زیر نظر داشتن پروسه‌ها و ملاکی برای اتخاذ تصمیمات تجاری، به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش پیدا کرده است.

 

اولین قدم برای خلق داشبوردهای حرفه‌ای کلیک‌ویو، ساخت جدول یا نمودار نیست. بلکه ابتدایی‌ترین هدف، تعریف و مشخص کردن مخاطبان خود و کسانی که قصد دارند در آینده از داشبوردها استفاده کنند می‌باشد. اگر شما از قبل این اشخاص را شناسایی کنید، می‌توانید بر اساس نیازهای آنها، بهترین راه برای نمایش داده‌ها را پیدا کنید. بنابراین، خود را به جای کاربران قرار دهید و تصور کنید که آنها هر روز صبح چه چیزهایی را در داشبوردشان می‌خواهند مشاهده کنند، به دنبال پاسخ چه پرسش‌هایی هستند، و چه نوع نمودار یا جدولی بهترین گزینه برای به نمایش گذاشتن داده‌ای خاص می‌باشد.

 

برای مثال اگر شما مشغول ساخت یک داشبورد برای مدیر اجرایی یک شرکت بین‌المللی هستید، در اغلب موارد نباید یک جدول عظیم شامل جزئی‌ترین نکات و اطلاعات بسازید. نقش استراتژیک او معمولاً یک نگاه وسیع و کلی از سازمان را می‌طلبد و ارائه‌ی این سطح از جزئیات در داشبورد، نتیجه‌ای جز از بین بردن تمرکز وی نخواهد داشت. استفاده از شاخص‌هایی که بیانگر عملکرد کلی شرکت بوده و وضعیت کنونی سازمان را در مقایسه با اهداف از پیش تعیین شده نشان میدهد، بهترین گزینه برای داشبوردهای این سطح از مدیریت میباشد.

از طرف دیگر، اگر برای بخش پشتیبانی (Help Desk) شرکت، داشبورد طراحی می‌کنید، بهتر است علاوه برا KPIهای کلی، از شاخص‌ها و نمودارهایی که نشان‌دهنده‌ی جزئیات مشکل و راه‌حل آنها هستند نیز استفاده شود.

بنابر آنچه گفته شد، در ابتدای راه، انتخاب صحیح سطح جزئیاتی که قرار است در داشبورد استفاده شود، شما را از بسیاری از معضلات احتمالی پیش رو حفظ کرده و کمک می‌کند تا داشبورد شما به بهترین شکل ممکن پاسخگوی نیاز کاربر نهایی باشد.

 

انتخاب واحد اندازه‌گیری برای نمایش داده یکی دیگر از مسائل مهم میباشد. به عنوان مثال شاید برای یک مدیر سطح بالا، میزان فروش ریالی یک برند مهم بوده ولی برای یک مدیر انبار در همان سازمان، میزان فروش تعدادی آن برند از اهمیت بالاتری برخوردار باشد.

 

این اولین گام جهت پیاده‌سازی هوش تجاری و ساخت داشبوردهای حرفه‌ای کلیک‌ویو می‌باشد. در پست‌های بعدی به نکات بیشتری اشاره خواهیم کرد.

Mountain View
www.iranqlik.com

ایران کلیک اولین مجری تخصصی پیاده سازی کلیک ویو در ایران
اجرا، آموزش و طراحی داشبوردهای حرفه ای متناسب با نیاز سازمان شما

اشکان دارابی